Prometna Signalizacija

Ublaživači udara

ublaživači-udara

DEFINICIJA

UBLAŽIVAČI UDARA (“Crush cushion systems”) – su naprave koje se koriste za osiguranje posebno opasnih mjesta na cesti gdje postoji opasnost naleta vozila na čvrstu građevinu. Preporuča se u slučajevima: na ulazima u tunel, na cestarinskim prolazima, opasnim raskrižjima, završecima betonskih elemenata “New Jersey” i svim mjestima gdje vozači zbog loše vidljivosti, suženih prolaza, prometovanja u oba smjera (npr. tunel), nejasno definiranih opasnih mjesta na cesti, te velike brzine imaju veću mogućnost pogrešne procjene situacije, a s time i veću mogućnost naleta na objekt, suprotnu kolničku traku ili izazivanja druge neugodne situacije.

UBLAŽIVAČI UDARA – namjenjeni su smanjenju posljedica udara na putnike, vozilo ili građevinu.

PODJELA

Općenito, ublaživači udara – “crash cushioni” izvode se za nalete vozila brzina :

 • Do 80 km/h
 • Do 100 km/h
 • Veće brzine naleta vozila.

Ublaživači udara izvode se na 2 načina, s tim da su oba načina izvedbe u potpunosti uklađena i odgovaraju s europskom normom EN 1317. (vidi poglavlje →PRAVILNICI).

 1. ublaživači udara – NJEMAČKA IZVEDBA
  • temelje se na “sistemu spojenih lonaca”
  • kroz cijeli se sistem provlači čelično uže te se potom ankerima pričvršćuje u betonsku ili asfaltnu podlogu.
  • Odlikuje se vrlo jednostavnom montažom na posebno pripremljenu betonsku podlogu.

 

 1. ublaživači udara – AMERIČKA IZVEDBA
 • sidrenim se anker pločama pričvršćuje na betonsku ili asfaltnu podlogu tako da se cijelokupni sistem postavlja na stupove s konzolama.
 • Razlikuje se od njemačke izvedbe po tome što se elementi ne postavljaju na posebno pripremljenu betonsku podogu, dakle jednostavniji je za montažu i estetski bolje riješen.

 

UBLAŽIVAČI UDARA tzv. “Crush cushions” sistemi nalaze široku primjenu u Njemačkoj, SAD-u, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i ostalim zemljama te imaju jako dobre rezultate na “crash testovima”.

 

Primjeri lokacija gdje je postavljanje UBLAŽIVAČA UDARA poželjno :